Home > Nieuws en Agenda > Agenda > 15mei_prof.dr. C.A. Welty

Zelfs de veranderingen veranderen: een nieuw tijdperk van cognitieve gegevensverwerking

• Startdatum 15-05-2017

• Titel Even the changes are changing: a new era of Cognitive Computing

• Spreker prof.dr. C.A. Welty

• Evenementtype Oratie

Watson, de computer die in 2011 beroemd werd door de beste spelers aller tijden van de Amerikaanse tv-quiz Jeopardy! te verslaan, was een bode van een nieuw tijdperk. Plotseling was het mogelijk voor machines om ons te begrijpen, in onze eigen taal.

In de afgelopen zes jaar volgden de nieuwe cognitieve mogelijkheden voor machines elkaar in snel tempo op, terwijl in de zestig jaar vóór Watson het computergebruik zich relatief langzaam ontwikkelde. Simpele redenen hiervoor zijn de veel grotere beschikbaarheid van data tegenwoordig en de sterk groeiende (reken)kracht van computers.

Maar er is ook een diepere reden, volgens Welty: “De opvattingen over kunstmatige intelligentie zelf moesten veranderen. Het idee van machines als perfecte rationele denkers is achterhaald. Cognitie – het vermogen tot kennisverwerving – is sterk verbonden aan perceptie, en dus zijn kennis en redeneren altijd subjectief en dubbelzinnig.”

Chris Welty werkt bij Google Research in New York en is bijzonder hoogleraar op de VU.