Home > Nieuws en Agenda > Agenda > 12jun_S. Magliacane

Dankzij logica causale relaties halen uit observatie- en experimentele data

• Startdatum 12-06-2017

• Titel Logics for causal inference under uncertainty

• Spreker S. Magliacane

• Promotor prof.dr. F.A.H. van Harmelen, copromotoren: dr. P. Groth, dr. J.M. Mooij

Informaticus Sara Magliacane probeerde causale relaties te ontdekken uit observatie- en experimentele data, met behulp van logica.

Het ontdekken van causale relaties uit data ligt ten grondslag aan wetenschap en besluitvorming. Het identificeren van causale relaties stelt mensen in staat om het effect van acties in een systeem te voorspellen, bijvoorbeeld het effect van het behandelen van een patiƫnt.

Terwijl traditiegetrouw causale relaties worden ontdekt door experimenten uit te voeren, hebben onderzoekers in de afgelopen decennia aangetoond dat het mogelijk is om ook belangrijke oorzakelijke informatie te halen uit waarnemingen. Dit is erg handig, omdat het niet altijd mogelijk is om experimenten uit te voeren, vanwege de kosten, onmogelijkheden of ethische bezwaren. Bijvoorbeeld, het zou onethisch zijn om mensen te dwingen om te roken om te zien of ze een grotere kans op kanker hebben.

In haar proefschrift richt Magliacane zich op methoden om causale relaties te ontdekken vanuit zowel observatie- als experimentele data, en met mogelijke niet-gemeten factoren. Specifiek heeft Magliacane geprobeerd de nauwkeurigheid en het aantal gemeten factoren die deze methoden kunnen verwerken te verbeteren. Ze heeft onder andere een snellere methode bedacht, met meer factoren, dan de huidige methoden.

Meer informatie over dit proefschrift in PURE.