Home > Nieuws en Agenda > Agenda > 24feb_C. Martella

Veiliger in de massa door sensoren in mobiele telefoons

• Startdatum 24-02-2017

• Titel Crowd Textures. From Sensing Proximity to Understanding Crowd Behavior

• Spreker C. Martella

• Promotor prof.dr.ir. M.R. van Steen, prof.dr.ir. H.E. Bal

Hoe voorkom je een ramp zoals bij het popfestival Love Parade in 2010 in Duitsland? Daar werden eenentwintig mensen in paniek doodgedrukt toen ze door een te krappe tunnel moesten. Claudio Martella vond hier iets op: maak beter gebruik van alle sensoren die op mobiele telefoons zitten. Deze sensoren kunnen een ongekend aantal gedragssignalen verzamelen in de echte wereld, naast de enorme hoeveelheid gegevens die providers al verzamelen over onze online activiteiten.

Een groot gedeelte van ons sociaal gedrag en onze interacties heeft een ruimtelijk-temporele aard. Wanneer we ons mengen met anderen, iets met voorwerpen of apparaten doen, een kantoor of ruimte delen met collega's of familie, en in de rij staan om in de trein te stappen: in al dit soort gevalen genereren wij een netwerk van nabijheidsrelaties met andere objecten en mensen om ons heen. Wij noemen dit netwerk van nabijheidsrelaties de textuur van de menigte.

Martella ontwikkelde een model waarmee gegevens vanuit mobiele telefoons over de ruimtelijke-temporele nabijheid in een menigte kunnen worden verzameld, zoals hoe dicht mensen op elkaar staan. Met dit model kunnen analisten op betrouwbare wijze gegevens meten van grote groepen mensen, waaronder de dichtheid en verdeling. Zo kunnen zij vervolgens het gedrag van groepen en menigten herkennen en visualiseren. Om zo uiteindelijk de veiligheid en het comfort in een menigte te waarborgen.