Home > Nieuws en Agenda > Agenda > 02feb_F. Oswald

Transport in cel zichtbaar met dynamische enkel molecuul super-resolutie microscopie

• Startdatum 02-02-2017

• Titel Intracellular transport studied with dynamic single-molecule super-resolution microscopy

• Spreker F. Oswald

• Promotor prof.dr.ir. E.J.G. Peterman, prof.dr. H. Lill, dr.ir. Y.J.M. Bollen

Felix Oswald bestudeerde met enkel molecuul super-resolutie visualisering twee belangrijke transportmechanismen in de cel. Hij bekeek de passieve diffusie van membraaneiwitten in E. coli, de darmbacterie (Escherichia coli) en het actief motor-gedreven transport in zweepharen (cilia) van de rondworm (Ceanorhabditis.elegans). Alleen met deze wijze van visualisering is het mogelijk om de dynamica van individuele biomoleculen te volgen in hun eigen fysische omgeving.

De unieke eigenschap van cellen, de bouwblokken van het leven, is dat ze in staat zijn zichzelf dynamisch op microscopisch en nanoscopisch niveau te organiseren. Aan de ene kant is intracellulair transport de basis voor de controle van de interne organisatie van de cel, zowel ruimtelijk als qua tijd. Aan de andere kant vindt dit transport plaats in een uiterst gecompartimenteerde en heterogene intracellulaire omgeving. Deze omgeving ontstaat mede door het intracellulaire transport.
In dit werk bestudeerde Oswald twee belangrijke transportmechanismen die cellen gebruiken. Voor beide mechanismen maakte hij gebruik van enkel molecuul super-resolutie visualisatie van levende cellen.