Home > Nieuws en Agenda > Nieuwsarchief > Federico Camia bijzonder hoogleraar Discrete Probability and Conformal Invariance
15-12-2016

Federico Camia is per 1 november 2016 benoemd tot bijzonder hoogleraar Discrete Probability and Conformal Invariance, bij de afdeling Wiskunde.

Camia is een internationaal erkend expert op het gebied van ‘scaling limits and conformal probability’, een relatief nieuw en interdisciplinair onderzoeksgebied binnen de wiskunde. Dit bijzonder hoogleraarschap is dan ook uniek voor Nederland. Camia’s werk op het gebied van schalingslimieten behoort inmiddels tot de canon van de ruimtelijke kansrekening. De benoeming is voor een periode van vijf jaar.

Federico Camia over zijn benoeming:
"Mijn onderzoek zal vooral gaan over de statistische mechanica, in het bijzonder wiskundig rigoureuze aspecten van de statistische mechanica en connecties met de Euclidische en conforme veld theorieën. Historisch gezien, was een van de belangrijkste doelen van de statistische mechanica de wetten en vergelijkingen van de thermodynamica te ontlenen aan de mechanica. Daarom behandelt statistische mechanica systemen die uit een groot aantal componenten bestaan. Het gebied leent zich goed voor een rigoureuze wiskundige analyse, met name door het gebruik van de kansberekening. Het is sterk geëvolueerd in de laatste decennia en heeft verbindingen met andere gebieden van de wiskunde, zoals de discrete wiskunde en stochastische processen. En met gebieden van theoretische en mathematische fysica, zoals Euclidische veldtheorie en conforme veldentheorie. De afgelopen twintig jaar is er een enorme vooruitgang geboekt in de wiskundige theorie van faseovergangen, waardoor het een van de meest actieve en opwindende gebieden van de moderne kansrekening is. Twee Fields medailles werden uitgereikt, in 2006 en 2010, in verband met de vooruitgang. Mijn onderzoek bouwt grotendeels voort op die vooruitgang en zal proberen een licht te laten schijnen op de relaties tussen de recente baanbrekende ontwikkelingen en goed bestudeerde gebieden."

Abu Dhabi
Federico Camia werkte al eerder aan de VU, maar momenteel werkt hij als ‘visiting professor’ aan de vestiging van de New York University (NYU) in Abu Dhabi. Hij gaf ook les en deed onderzoek in New York, Eindhoven en Zürich. Hij studeerde eerst aan de Universiteit van Bologna (Italië) en behaalde vervolgens zijn master en PhD in natuurkunde aan de NYU. Hij ontving onder andere een Veni- en een Vidi-subsidie van NWO.