Home > Nieuws en Agenda > Nieuwsarchief > Amsterdam School of Data Science genomineerd voor ‘ICT-opleider van het jaar’
16-06-2017

Amsterdam School of Data Science genomineerd voor ‘ICT-opleider van het jaar’

De pas opgerichte Amsterdam School of Data Science is genomineerd voor de Computable Awards, voor de titel ‘ICT-opleider van het jaar’. Op 31 oktober worden de winnaars van de awards bekendgemaakt.

De VU, UvA, HvA en het CWI, verenigd in Amsterdam Data Science, sloegen afgelopen jaar de handen ineen met de oprichting van de Amsterdam School of Data Science. De drie kennisinstellingen willen met het grootste opleidingsaanbod van Europa het nijpende tekort aan data scientists op de arbeidsmarkt terugdringen. Wethouder Kajsa Ollongren verzorgde op 24 maart de officiële opening van het nieuwe opleidingsplatform.

Tekort van 8.000 data scientists
Data science – het ontdekken van verborgen patronen in grote hoeveelheden data – is anno 2017 belangrijker dan ooit. Big data en data science staan aan de basis van elke innovatie: van populaire apps als Google Maps tot zelfrijdende auto’s, en van terrorismebestrijdingsanalyses tot medische diagnose-algoritmes. De potentiële waarde van data voor de Nederlandse economie wordt door de Nationale Denktank geschat op 45 miljard euro. In vrijwel ieder beroep gaan analytische vaardigheden een grotere rol spelen en steeds meer organisaties zitten dan ook te springen om talent – naar verwachting is er volgend jaar een tekort van 8.000 data scientists. McKinsey ziet de vraag naar data scientists bovendien harder stijgen dan het aantal mensen dat op dit moment afstudeert in deze richting.

Om aan deze grote vraag te voldoen, hebben de VU, UvA, HvA en CWI de Amsterdam School of Data Science opgericht. De drie instellingen willen met het initiatief toekomstige studenten laten zien welke enorme kansen er op de arbeidsmarkt voor hen in het verschiet liggen. De Amsterdam School of Data Science werkt daarom nauw samen met het bedrijfsleven en overheid en helpt studenten ook bij het opstarten van hun eigen bedrijf.

Amsterdam koploper
Amsterdam behoort binnen Europa qua omvang en verscheidenheid van data science-opleidingen al tot de koplopers. Er zijn meer dan 200 opleidingen op het gebied van data science - verspreid over allerlei toepassingsgebieden - met docenten en onderzoekers die tot de absolute wereldtop behoren. De Analytics Academy, ook onderdeel van Amsterdam Data Science, dat zich specifiek richt op onderwijs aan mensen die al een baan hebben, won vorig jaar ook een Computable Award in de categorie ‘ICT-opleider van het jaar.’

De Computable Awards worden dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt. De prijsuitreiking van de Awards is op dinsdag 31 oktober 2017 vanaf 17.30 uur in het Beatrix Theater in Utrecht. In 2016 sleepte de VU, samen met IBM, ook de award binnen voor het beste ‘ICT-project van het jaar in het onderwijs’, voor hun Watson Innovation Course.

computable-wards-for-watson-innovation-course
De prijswinnaars van vorig jaar.