Evaluatie Multimedia Casus uitgevoerd door studenten VU
Docent A. Eliëns
Opdracht door Instituut Collectie Nederland
T. Scholte
Y. Hummelen
Deze multimedia presentatie van het atelier van de kunstenaar levert een heldere, visuele representatie van een kunstenaarsarchief, dat gebruikt wordt voor een beter beheer en behoud van moderne en hedendaagse kunstwerken. Uit de keuze van metaforen (dossierkast, tafel met materialen, geëxposeerde werken, projector, informatiebord en de agent kunstenaar) blijkt een helder inzicht in de problematiek: er is een goede aanzet gegeven tot de analyse van verschillende informatie-entiteiten, waaraan relevante vragen gekoppeld zijn. De vormgeving van de presentatie en de navigatie door de ruimte zijn daarbij overtuigend.
Deze multimedia casus heeft een aantal interessante ontwikkelingen opgeleverd. Zo werd ook duidelijk wat de meerwaarde is van een 3D-representatie van de materialen waarmee een kunstwerk wordt vervaardigd en hoe het dient te worden geëxposeerd. 3D manipulaties maken het mogelijk ‘tacit knowledge’ over te dragen, wat door andere vormen van informatieoverdracht niet of veel minder mogelijk is. Voor professionele ‘gebruikers’ is deze vorm van kennisoverdracht bijzonder relevant en de techniek zou in de toekomst, bijvoorbeeld voor installatiekunst, verder ontwikkeld kunnen worden.
Wat in deze casus nog onvoldoende aan bod is gekomen, zijn de relaties tussen de verschillende informatieobjecten en de vragen die de professionele gebruiker kan stellen aan het kunstenaarsarchief. Hiervoor zou een complexere informatiearchitectuur ontwikkeld moeten worden en de vragen zouden vooraf beter moeten worden geanalyseerd.
Tot slot nog een opmerking over de Agent, die nu de kunstenaar in de huidige tijd representeert. De kunstenaarspraktijk ontwikkelt zich in de loop van de tijd en vanuit de conserveringsproblematiek zou het interessant zijn representaties van verschillende atelierperiodes over elkaar te kunnen schuiven. Daarmee zou de dimensie tijd expliciet worden toegevoegd aan de ruimtelijke metafoor.
T. Scholte
Y. Hummelen
Amsterdam, 11 mei 2004