NOAG-i-thema Multimedia (MM)

Definitie:

Het begrip multimedia omvat het in samenhang gebruik maken van informatie die vastgelegd is in data, tekst, (bewegend) beeld en geluid binnen informatiesystemen.

Essentiële kenmerken:

Multimedia voegt een extra dimensie toe aan de wijze waarop representatie van informatie met behulp van computersystemen kan plaatsvinden. Tot voor kort was dit beperkt tot een tekst georiënteerde weergave. Vandaag de dag kan dat ook in de vorm van stilstaande en bewegende beelden en in de vorm van spraak en geluid. Dit betekent dat er behoefte is aan aanvullende methoden, technieken en hulpmiddelen voor informatiemanipulatie (inwinning, vastlegging, bewerking , representatie) waarbij rekening gehouden wordt met de specifieke eigenschappen van multimedia informatie. Dit zal zijn consequenties hebben voor nagenoeg alle onderdelen van een informatie verwerkend systeem, inclusief de netwerkcomponenten. Daarbij zal de "interfacing" met de buitenwereld op een andere leest geschoeid moeten worden, hetgeen het multidisciplinaire karakter van multimedia onderstreept.

Onderzoeksdoelstelling:

Doel van het onderzoek is het ontwikkelen van aanvullende theorieën, methoden, technieken en hulpmiddelen voor het omgaan met multimedia informatie via informatieverwerkende systemen in relatie tot de gebruiksomgeving.

Relatie met andere thema’s:

Multimedia heeft een relatie met alle andere thema’s omdat in de toekomst menig informatieverwerkend systeem gebruik zal maken van de mogelijkheden van multimedia.

Onderzoeksonderwerpen:

De volgende onderwerpen zullen binnen het thema aan de orde komen:

• Modellering en organisatie van multimedia informatie ter analyse, abstractie, en concretisering van Multimedia Informatie Systemen (MMIS).

• Systeemorganisatie van MMIS, vaststelling van de aspecten die van doorslaggevend belang zijn voor de verwerking van multimedia informatie.

• Welke zijn de essentiële data- en opslagstructuren van multimedia data?

• Hoe verricht men een goede ontsluiting van de informatie op inhoud?

• Hoe vindt men gegevens terug op basis van visuele of auditieve specificatie? Een en ander vereist een modellering gebaseerd op de logica en mogelijkerwijs een uitbreiding naar linguïstische aspecten.

• Transport en perceptie van multimedia informatiestromen, waarbij gedacht kan worden aan opslag, beheer, en verspreiding van de basiscomponenten van een MMIS.

• Organisatie; het bijhouden van indexering, het herkennen van taal/spraak-fragmenten, waarbij de hieruit afgeleide MMIS-karakteristieken zich in de loop van de tijd aanpassen.